Anno 1701, dawn of discovery

I gryningen föddes en drottning med maktbegärDet är alltid trevligt att utvecklare som till exempel välkända Sunflowers har fler konsoler i åtanke när de tar fram nya spel och inte bara inriktar sig till en särskild grupp av spelare. Det dröjde inte särskilt länge förrän Sunflowers populära PC-spel Anno 1701 kom till Nintendos handkonsol DS, nu med undertiteln ”Dawn of Discovery”.

Själva insparket in i Anno 1701 är en av de kortaste jag varit med om: Kungen har abdikerat och Marybeth, kungens dotter får ta över och bli drottning. Marybeth anser sig ha för litet område för sitt folk och känner sig också hotad av en viss Eliza. Det är en minst lika maktlysten kvinna, vilket gör att Marybeth skickar iväg några av sina närmaste män, Victor, Francois och Randolph ut på havet med virke och mat för att upptäcka nya obebodda öar och större marker för att utöka sitt rike.

Utifrån denna korta historik är det du som agerar kapten över drottningen Marybeths män, du avgör hur det går för dem att utforska och bygga nytt och få de invandrande människorna att trivas. Människor man får anta kommer pö om pö från Marybeths nuvarande drottningdöme. Till din hjälp har du även en vägledare som ger dig tips och råd till vad du ska göra för att föra spelet framåt. Denne person kan råda dig till att röja skogsmark, skaffa material till husen, uppförande av hus för förråd, bygga restauranger, kyrkor och teatrar, anlägga vägar, bygga upp en armé och träna upp ditt försvar mot pirater. För pirater, ja de kommer de med allteftersom du successivt får ett fungerande samhälle med människor, varor och tillgångar.

Man skulle kunna tro att spelet bara är ett slags krigsspel - försvara och kriga, men faktum är att Anno 1701 har mer att erbjuda dig som spelare, som till exempel skaparlust och strategisk tänkande. Ju mer du förvaltar dina tillgångar, tränar upp och utökar din armé, ju mer kan du köpslå dig till dåtidens lyxiga varor som choklad, kryddor och diamanter samt förstärka dina trupper för att försvara dina områden och utöka med fler skepp och material.

Valfriheten att välja en av de tre nivåerna i "Story Mode": Nybörjare, medel eller avancerad nivå gillade jag mycket. För har man inte ens spelat ett sådant här simulationsspel innan, så är det ett ypperligt tillfälle att börja med just Anno 1701 och på nybörjarnivå. Om man av förmodan är mästare på denna typ av spel passar säkert "Continuous Play Mode" utmärkt.

Sunflower har också utnyttjat och tillvaratagit DS:ens pekfunktioner på ett suveränt sätt genom att man snabbt och på framförallt ett smidigt sätt kunna peka sig till en närbild på ett specifikt landområde eller så att säga ”sätta fast” pekpennan och dra över ett stort område för att få en större överblick. Man kan skifta emellan de olika pekmenyerna och inte minst utnyttja in och utzoom-funktionerna. Desto svårare är det att urskilja detaljer, som till exempel husikonerna som är lätta att förväxla – såvida man inte är närsynt.

Anno 1701 är ett fantastiskt spel på DS för dig som gillar att planera, vårda, försvara och bygga upp civilisationer från grunden likt en entreprenör. Ni som har kort med tålamod och är ute efter den impulsiva spänningen och omedelbara intensiteten bör titta åt ett annat håll. För tålamod och planering är nyckeln till framgång här.

Spelformat/konsol:

Nintendo DS

Genre:

Simulation/Strategi

Multiplayer:

Ja, 1-4

För alla:

Rekommenderas från 7år

Region:

Alla

Release i Europa:

13 juli 2007

Utvecklare:

Sunflower

Utgivare:

Disney Interactive Studios

Plus o minus:


+ Pekfunkionerna och de tre spelnivåerna.
- För små ikoner och symboler. Bakgrundljudet är tröttsamt i längden. Stundtals otydliga ledtrådar.

Första intryck:

-

Poäng i helhet:

7/10

Betygsmotivering:

Med stora mått av kreativitet och kämparanda kommer man långt.

May the moose be with you!

Page last modified: 2007-07-02

© www.halgealg.se,all rights reserved 2004