Hannah har nostalgi och firar två stycken 25 års jubilarer!

Donkey Kong Game & Watch - Multiscreen och Commodore jubilerar 25år



Donkey Kong är ett välkänt fenomen inom spelbranschen som hängt med tidens utveckling ända sedan dess intåg på spelmarknaden 1980. Han har gått från arkadspel till Game & Watch, Game Boy, NES, Super Nintendo, Nintendo 64, Nintendo DS och nu även till Wii.

Jag minns ett av mina allra första tv-spel (på den tiden kommer jag inte ihåg vad det kallades för, eftersom utbudet och ordval var minimala på den tiden) som just var Donkey Kong till Game & Watch. Den är mig en kär leksak som ligger väl synlig hemma hos mig och just nu får spelet ett väl förunnat jubileum att fira i och med att det är 25 år sedan just det spelet lanserades (Donkey Kong till Game & Watch Multi screen kom i juni 1982).

Jag minns det nästan som igår när jag fick just detta Game & Watch-spel av mina föräldrar. Jag visste sedan tidigare att Nintendo hade kommit ut med något så revolutionärt som digitala spel som fick plats i handen (år 1980) och som man kunde ta med sig överallt. Så småningom skrevs den stora nyheten om att Donkey Kong också skulle komma på Game & Watch Multi screen. Bara några dagar tidigare hade ett annat spel kommit för Multi screen. Det var verkligen hur häftigt som helst, den ville jag ha! Jag nästan bönade och bad mina föräldrar att få spelet i present, trots att den var relativt dyr i den tidens penningvärde (298 kronor för att vara exakt). Men så plötsligt en dag fick jag ett fyrkantigt paket. Hjärtat bultade och svettpärlor kröp fram av iver – däri låg min Donkey Kong. Glädjen visste inga ord eller gränser. Mitt spel, bara mitt!

Att JAG fick detta häftiga, digitala spel, med den eleganta designen och det speciella klickljudet när man slår ihop skärmarna. De många finesser som finns, såsom klocka, alarm och ett för den tiden fantastiskt spelljud (som jag idag nog mer tycker är stroboskopliknande ljud för öronen). Två nivåspel och med joystick på ena sidan av den undre skärmen och en knapp på den andra sidan. Att se spelet röra sig på två skärmar, att se det fortsätta genom de så kallade gångjärnen mellan de två skärmarna, var så imponerande och stort på den tiden.

Några år senare, några år äldre och inte fullt lika exalterad som 1982, men väl nyfiken var jag när mamma kom hem med en sprillans ny Commodore 128D, en upphottad version av Commodore 64. Det revolutionerande var att maskinen använde sig av disketter, 5.25 tums. Man slapp detta eviga, långsamma inladdning av spel via kassettband på flertalet minuter. Med disketten kändes det som "tjoff-tjoff" och så var det bara att börja spela. Det allra roligaste var också att Commodoren kunde kopplas till en vanlig tv. Större skärm och färg, helt enkelt. Bäst bevarade minnena från Commodore-tiden är Boulder Dash och deltagandet i sommar- och vinterolympiaderna. Med små enkla knyck, ryck och tryck på den röda joysticken med vit knapp kunde jag vara minst lika bra på simhopp som amerikanske simhopparstjärnan Greg Louganis, eller vara lika bra i slalom som italienaren Alberto Tomba. Det var tider det.

Jag läste för ett par veckor sedan att även Commodoren fyller 25 år i år och ska firas med bland annat nya datorer med många av dess gamla spel från 80-talet. Försäljningen har redan börjat i Europa och den dyraste modellen ska kosta cirka 2700 brittiska pund, eller ungefär 37 000 svenska kronor. En billigare variant på 1000 brittiska pund, eller ungefär 14 000 svenska kronor, kommer också att säljas. Totalt kommer fyra modeller med olika kapacitetsnivåer att finnas. Det är mycket pengar, men då kan man också själv få designa utseendet på burkens skal.

Det är inte för intet Nintendo och framförallt deras Nintendo DS Lite uppskattas extra mycket av mig, mycket tack vare den gamla föregångaren Game & Watch Multi screen. Kalla mig nostalgisk, men jag gillar helt enkelt utformningen och designen. Nu när det dessutom är på gång ett Boulder Dash-spel till Nintendo DS är det bara att instämma i firandet av 25-årsjubileum för Game & Watch Multi screen och Commodore och säga som Jacob Dahlin en gång sade: Skål tamejfan!

May the moose be with you!

Page last modified: 2007-08-05

© www.halgealg.se,all rights reserved 2004