Hot Pixel

Ännu ett spel i retroanda!Atari är inte sena med att haka på den nuvarande smått retrohysterin inom spelvärlden. Retrospelen som antingen baserar sig på gamla spel, men upphottade, eller spel som ska se retro ut, poppar upp som svampar ur jorden just nu. En av de senaste för handkonsolerna är Hot Pixel som utvecklats av zslide.

Hot Pixel är ett passande namn för alla de små korta 200 tvådimensionella minispelen som finns i Episode mode. Man kan säga att Episode mode är en form av nivåspel - 10 små minispel ska klaras av, plus ett finalspel i själva nivån. Klarar man finalspelet så kommer man vidare till nästa nivå. Om man inte klarar finalspelet, som man har tre försök på sig att klara av, är det bara till att börja om från början i den omgång man befann sig i. I och med att nivåer klaras av får man också större tillgång på fler spel: Man kan senare gå tillbaka till en nivå och spela om den hur många gånger man vill. Varje litet minispel i nivåerna är extremt korta, cirka 10s och man får bara ett par,tre sekunder på sig att läsa själva instruktionen för hur man ska göra för att vinna själva delmomentet. Varje spel inom en omgång väljs också slumpvis ut, det är alltså inte säkert att samma minispel kommer alls, kommer i den ordningen man först spelade eller ens är inom den nivån.

Endel av spelen är just pixlade liknande klassiska Space Invaders, medan andra är mer grafiskt designade likt korta filmsekvenser, till exempel en hand visas på skärmen och man ska slå in en sifferkod för att komma in genom en dörr. Andra mer eller mindre roliga spel är att sudda bort ojämnheter på ansikten, bedöma rätt och fel i räkneexempel, akta sig för fyrkanter, eller jaga prickar, hitta försvunna personer, göra så kallad stagediving, fånga godis eller följa utlagda banor. Kort och gott en salig blandning. Det fina är att efter varje moment och nivåspel är att man ser hur snabb man varit i både procent och poäng. Poängen byggs senare på för highscore.

Om man nu inte har lust med att ha en konstant tidspress på sig, kan man välja kapitlet Xtra Games - häri kan man välja att göra en fördjupning av spel från Episode mode och spela utan tidspress. I den så kallade smart playlist, kan du spela och träna och välja spel alldeles själv, kanske träna på ett minsipel du missade i Epiosde mode? Man kan spela så att svårighetsgraden ökar ju duktigare du blir på spelet i sig. Stora plusen är att man kan gratis ladda ner minsispel från internet och själva kapitlet Xtra Games.


Det som kan vara fördelar, kan också vara nackdelar och då tänker jag på minispelens tidsåtgång och instruktioner. Minispelen i Episode mode skulle definitivt ha tjänat på att vara minst en minut långa och att man bör kunna hinna se vad man faktiskt ska göra. Jag får känslan av att instruktionen bara skymtar förbi och så drar spelet igång. Typ "Va, vad ska jag göra?". Andra nackdelar är att man är nästintill är tvungen till att ge sig rast för att man inte orkar spela så länge, på grund av att grafiken är så simpel och kass. Tvådimensionella spel behöver inte vara så här rent utsagt usla. Annat som påtvingar pauser kan också vara det enerverande och irriterande bakgrundsljuden med många konstiga blipp-bloppljud och "yo och yeah"-ljud.

Utvecklaren zslide verkar ha missat att det INTE finns pekskärm på PlayStation Portable. I minst ett par spel uppfattar jag det som att en joystick eller dylikt MÅSTE användas, för hur jag än trycker på alla knappar som finns, så rör sig inte min figur ur fläcken, eller så kanske jag missade något i instruktionen som susade förbi? Man kan ifrågasätta varför det är så mycket skateboard- och hiphoptema. både kring spelen och inuti varje spelavsnitt och ja, till och med många av figurernas utformning. Nog för att hiphop och skateboard var otroligt populärt och nytt på 80-talet, men det här känns nästan bara löjligt.

Hot Pixel kan rekommenderas som impulssköp till PlayStation Portable om man redan har handkonsolen och vill ge sig själv litet stress och huvudbry för stunden, men många retrospel till övriga handokonsoler som till exempel Game Boy Advance håller mycket högre klass än just Hot Pixel.

Spelformat/konsol:

PlayStation Portable

Genre:

Action

Multiplayer:

Ja, 1-2

För alla:

Rekommenderas från 12år

Region:

PAL

Release i Europa:

22 juni 2007

Utvecklare:

zslide

Utgivare:

Atari

Plus o minus:

+ Xtra Games-delen. Spelvalet är slumpmässig inuti Episode-delen.

- Minispelen och Instruktionerna alldeles för korta. Ful grafik. Störande enformiga bakgrundsljud.

Första intryck:

-

Poäng i helhet:

4/10

Betygsmotivering:

Hög koncentration under få minutrar, men man tröttnar snabbt. Ett köp av PlayStation Portable just bara för detta spel, är bortkastade pengar.

May the moose be with you!

Page last modified: 2007-08-02

© www.halgealg.se,all rights reserved 2004