More Brain Training: How Old is Your Brain?

Får du tillräckligt med hjärnstimulans?



Säg hjärngympa till någon och denne förknippar säkert ordet i sig med korsord och ett litet mossigt utförande och tänkande. Men nu har vi faktiskt att göra med ett japanskt spel och japanerna är ytterst välkända för att träna och aktivera hjärnan flitigt, så det vore väl inget annat att förvänta sig att spelet skall stimulera hjärnan i toppklass? Liksom föregångaren är More Brain Training allt annat än ett gammalmodigt sätt att underhålla hjärnan på.

I själva menyn har du fyra val att välja emellan; Quick Play, Daily Training, Sudoku och Download. Quick Play är vad det låter som, korta små övningar och spel som man med stor fördel kan tävla mot och även umgås med till exempel med vänner och familj. Det roligaste häri var definitivt leken papper-sten-påse. Daily Training-delen är också som det låter som – att man bör göra dessa övningar och spel varje dag, för att stimulera och roa hjärnan till fullo och kanske till och med förstärka minnet, hjärnans reaktionstid och förmåga att lösa problem. Det roligaste i denna del är användandet av skriv och ritfunktionerna – att få en bunt bokstäver på skärmen och bilda ord av dem. Inte helt olikt ritleken "Hänga gubben". Roligt är också att ur en sifferdans på skärmen avgöra vilken av siffrorna som har störst värde. Man skriver helt enkelt ner själv på skärmen bokstaven eller siffran. För den musik- och ton-intresserade finns det också klurigheter, som att lyssna och härma melodier.

För alla Sudokufans måste detta vara höjden av lycka att slippa de oändliga papperen, pennor och sudd, eller vad det nu är. Sudokun i More Brain Training är kanske den mest optimala, bärbara versionen av sifferspelet någonsin hittills. Tydligt och enkelt men med varierande svårighetsgrader. För den absoluta nybörjaren finns det givetvis en mycket enkel form av Sudoku och som på ett mycket bra sätt beskriver hur man går till väga för att spela sifferspelet.

Tyvärr har även More Brain Training sina skönhetsfläckar. Trots förträfflig skrivbarhet kan programmet missuppfatta en del saker. Det som irriterade mig mest var att få spelet förstå att jag skrev stort I istället för stort L. Sen kan man ifrågasätta att spelet är från 3 år och uppåt. Eftersom More Brain Training inte finns på nåt nordiskt språk, bör då denna treåring behärska nåt av dessa språk som spelet ges i eller kunna förstå siffrors värde och funktion så pass väl att till exempel sifferdansen går att lösa skapligt? Man kan också fundera på resultatet av åldern på hjärnan. Det sägs 20-årsåldern är det optimala. Men om man nu är yngre än 20 år, kan man då få resultatet "du har en 80-årings hjärnkapacitet" och vice versa?

Men bortsett från dessa frågetecken så aktiverar och underhåller More Brain Training hjärnan på ett bra och pedagogiskt sätt utan att vara tråkigt och pekpinneaktigt, med talande språk eller skriftliga ord. Hjärngympa är roligt!

Spelformat/konsol:

Nintendo DS

Genre:

Pussel

Multiplayer:

Ja, 1-6

För alla:

Rekommenderas från 3år

Region:

PAL

Release i Europa:

29 juni 2007

Utvecklare:

Nintendo

Utgivare:

Nintendo

Plus o minus:

+ Skriv- och pekfunktionerna på skärmen. Mikrofonfunktionen. Sudokun

- Instruktionerna kan stundtals vara kluriga att förstå.

Första intryck:

-

Poäng i helhet:

8/10

Betygsmotivering:

Man blir inget geni, men ett trevligt spel i goda vänners lag och som ger träning och trim till hjärnan.

May the moose be with you!

Page last modified: 2007-07-22

© www.halgealg.se,all rights reserved 2004